Du lämnar nu webbplatsen www.levamedadhd.se. Denna länk går till en webbplats där våra Sekretesspolicy inte gäller. Klicka på OK för att gå vidare. her

Verktyg för klassrummet

Vild & stilla

Det här är en klassrumsövning utformad som en lek. Övningen tar ungefär en timme och syftet är att göra barnen medvetna om varför vissa barn är extra oroliga eller har svårare att koncentrera sig än andra. 

Här kan du som är lärare få fler tips och råd.

Klassrumsövning om ADHD

För att förstå och öka kunskapen om ADHD i klassrummet har vi utvecklat några enkla lekar som gör det lättare att tala om ämnet med elever upp till 2:a klass. Det behöver inte ta mer än en timme och ger dig och din klass möjlighet att prata om hur ni kan göra vardagen enklare både för ”de vilda” och ”de stilla” – och därmed också för hela klassen.

Syftet med den här övningen är att göra barnen medvetna om varför vissa barn är extra oroliga eller har svårare att koncentrera sig än andra. Det betyder dock inte att det specifikt måste handla om ADHD.
Du känner din klass bäst och vet om det är bättre att tala om ADHD konkret eller om ni ska nöja er med att prata om oro och koncentrationssvårigheter i mer allmänna termer. Oavsett hur ni tar upp ämnet så hjälper det att ha involverat barnen och pratat igenom ämnet, så att ni lättare kan tackla de problem som uppstår i vardagen.

Lek ökar förståelsen

För att involvera barnen i ”Vild & stilla”-timmen är det viktigt att de deltar aktivt. Tanken är att de ska prova hur det känns att ha ADHD. Sannolikt är symtomen inte främmande för barnen; de känner alla igen känslan av att ha för mycket energi i kroppen eller att inte kunna koncentrera sig. Det är de känslorna vi återskapar genom lek, som en grund för att diskutera hur det är att ha ADHD – och inte minst, vad man kan göra för att hantera det.

Så här gör du!

Övningen är mycket enkel att genomföra. Materialet finns här nedanför, färdigt för utskrift och består av 3 stycken kort med lekar samt ett diplom ”Våra regler”. Vi rekommenderar att de genomförs i turordning för bästa resultat, men det är upp till dig om du vill ändra på ordningen eller hoppa över någon av lekarna. 

Den första leken heter ”Vild och stökig”. Här får barnen uppleva hur det kan vara när det är svårt att koncentrera sig – så som ”den stilla” upplever en vanlig dag. Den andra leken heter ”Stilla fjäderleken” och visar hur ansträngande det kan vara att sitta still om kroppen är orolig, så som ”den vilda” upplever en vanlig dag. Den tredje leken heter ”Vild och stilla – lek med musik” och visar hur det är att försöka vara stilla när kroppen helst vill röra sig.

Mellan lekarna kan ni prata om hur det känns att vara orolig i kroppen eller att inte kunna koncentrera sig. Utifrån barnens erfarenheter kan du och klassen sedan bestämma vilka tre regler som hjälper både ”den vilda” och ”den stilla”, så att vardagen i klassen blir så bra som möjligt. På det sättet har ni alltid några gemensamma regler att återvända till om det blir oroligt i klassen.

 

Materialet

 

 

Personerna på bilderna har inget med innehållet i texterna att göra.